Fogápolás gyermekkorban

Fogápolás gyermekkorban Mikortól kell elkezdeni a babafogápolást? Egy pici, féléves baba foga mivel tisztítható? Mikre kell figyelni a babánál és kisgyermekeknél a fogápolásnál? Milyen fogkrémet válasszak?

Mikortól kell elkezdeni a babafogápolást?

Az első tejfogak 5-6 hónapos kor körül rendszerint megjelennek. Fontos, hogy már az első tejfogak megjelenésével kezdjük el az ápolást.
A baba szájában még nem találhatók meg azok a baktériumok, amelyek sokkal inkább hajlamosítanak fogszuvasodásra, ennek ellenére mégis előfordulhat. Mik azok a tényezők, amik ennek kockázatát növelik? Ha “átadjuk” csemeténknek ezeket a baktériumokat. Pl. a cumiját a szánkba kapjuk vagy egy kanállal csemegézünk valamiből a kicsivel. Ezeket jobb elkerülni, ha nem akarjuk, hogy 1 éves korára már csak rossz tejfoga legyen.

Egy pici, féléves baba foga mivel tisztítható?

- Először úgyis csak 1-2 fogacskáról van szó, ilyenkor még ne használjunk fogkefét.

- A legcélszerűbb ekkor a törülköző sarkával finoman a fog külső és belső felszínén is végig törölni a fogakat. Ilyenkor látható a törülközőn a sárgás lepedék, amit büszkék lehetünk, hogy eltávolítottunk. :)

- A törülköző helyett gézlap is megfelelő a célra. Ebben az esetben arra kell vigyázzunk, hogy nehogy a baba szájában maradjon 1-1 cérnaszál belőle.

- Ma már kaphatóak újra húzható “baba fogkefék”. Ezek általában szilikonos anyagúak és könnyen a baba szájába tudunk vele nyúlni. A későbbiekben már Ő maga is rá tudja húzni az újjára, de minden esetben legyünk a háta mögött és figyeljünk rá.

- Léteznek még babáknak kifejlesztett fogtisztító kendők is, amelyek különböző ízesítésben kaphatóak, így a baba hamar megszereti a fogápolást.

Mikre kell figyelni a babánál és kisgyermekeknél a fogápolásnál?

- Amikor megjelennek az első rágófogak fontos, hogy ne csak a fogfelszínt, hanem a fog-íny találkozást is alaposan megtisztítsuk, hisz ez a baktériumok melegágya.

- Amikor először kezdünk fogkefét használni, rendszerint másfél-két éves kortól, figyeljünk arra, hogy ne legyen túl nagy a fogkefe. Használjon gyerek méretű fogkefét, mert a nagy fogkefével nem tud úgy bánni a gyermek, mint ahogy azt a felnőttek csinálják.

- Általában a babák és gyermekek kedvenc elfoglaltságain kívül esik a fogápolás. Nem jó, ha engedünk a csemeténknek, igenis rá kell szoktatni a fogápolásra. Egy idő után úgyis sikerül rászoktatni a gyermeket a rendszeres fogtisztításra és később ezt már természetesnek fogja venni.

- Fontos figyelni arra, hogyha még kicsi a gyermek és nem tud helyesen öblögetni, ne használjunk sok fogkrémet. Csak éppen annyit, amit biztosan ügyesen kiöblöget. A későbbiekben az öblögetést, tőlünk fogja eltanulni.

- Nem szabad engednünk a gyermekünknek, hogy maga mossa meg a fogait, addig amíg azt helyesen nem tudja. Esetleg engedjük neki, hogy kicsit “mossa” a fogát, de ragaszkodjunk ahhoz, hogy mi is megmossuk neki alaposan.

- Reggeli előtt ne mossunk fogat, hisz a reggelivel felkerülő lepedék kárt okozhat. Fontos, hogy mindig étkezés után (de ne közvetlenül) történjen a fogmosás.

- Ha megtörtént a fogmosás utána már csak vizet kapjon a csemete. Ha rögtön cukros teával vagy gyümölcslével kínáljuk, akkor hiába volt az egész procedúra.

- A legfontosabb pedig, hogy a baba és kisgyermek fogait rendszeresen kell ellenőrizni, ugyanúgy mint a saját fogainkat!

Milyen fogkrémet válasszak?

Mindig fluor tartalmú gyermekfogkrémet válasszunk. Nem a fogkrém típusa, hanem a mennyisége a fontos.

- 6 hónapostól - 3 éves korig már használhatunk fogkrémet,melyet vékony, filmszerű rétegben helyezzünk a fogkefére. A fogkrém gyógyszernek minősíthető a fluortartalma miatt, ezért fontos a mennyiség. Ennyit lenyelhet a baba, nem okoz problémát.

- Óvodás kortól már borsónyi mennyiségre növelhetjük az adagot, mert kb. 3-4 éves korukra tanulnak meg a gyerekek öblögetni.

- Az iskolás /kb. 7-8 éves/ már felnőtt fogkrémet használhat, de abból is csak borsónyi mennyiséget.