Óvatosan a hideg italok fogyasztásával!

Óvatosan a hideg italok fogyasztásával! Hideg italok, meleg vagy édes ételek fogyasztásakor érzékennyé válnak fogai?

Fognyaki érzékenység miatt érzünk fájdalmat mikor hideg italt, meleg vagy édes ételt fogyasztunk. A fájdalom nem állandó, többnyire időszakos, viszont nagyon kellemetlenné válhat. A fognyaki érzékenység, vagy más szóval dentin érzékenység jellemzője, hogy a fent leírt ingerek, vagy akár hideg levegő belégzésének hatására átmeneti, éles fájdalom jelentkezik. Fognyaki érzékenység a fogíny visszahúzódását követően alakul ki. 
 
 
Mint ahogy a képen is látható az ép fogíny beborítja a fogak gyökerének külső felszínét, ezáltal védi az alatta levő dentint a szájüregben jelentkező külső ingerektől. Az íny visszahúzódásával a foggyökeret borító dentin felszíne szabaddá válik, az így nyitottá vált dentincsatornák révén fokozott érzékenység alakulhat ki. Ez a jelenség legtöbbször a kemény sörtéjű fogkefével, túl erősen végzett fogmosás következménye. Az íny visszahúzódik, és ezáltal szabaddá válik az érzékeny zománc-cement határterület. A rossz fogmosási technika még fokozottabb érzékenységet eredményez, a cement kopni kezd, megnyílnak az alatta elhelyezkedő dentin állomány csatornácskái a külvilág felé.
 
Az ínyvisszahúzódást és a fogzománc kopását kiváltó legfőbb okok:
 
  • Helytelen, rossz technikával, túl nagy erővel végzett fogmosás
  • Túlságosan abrazív hatású, vagyis magas dörzsölőanyag-tartalmú fogkrémekkel végzett fogmosás
  • Fogcsikorgatás, fogszorítás
 
A fognyaki érzékenység megelőzése
 
A fognyaki érzékenység elkerülhető, ha sikerül megelőzni a fogíny visszahúzódását. Általában a jól végzett szájhigiéne segít a fognyaki érzékenység megelőzésében is. Fogmosáskor ügyelni kell arra, hogy ne használjuk a fogkefét túl erős nyomással.
Fontos, hogy a naponta kétszeri, legalább két percig tartó fogmosást jó minőségű, medium sörtéjű fogkefével végezzük.
 
Fognyaki érzékenység esetén forduljon fogorvosához és beszélje meg a kezelés lehetőségeit.